Hortenzie (Hydrangea)

Hortenzie velkolistá (Hydrangea macrophylla) je okrasná rostlina, která díky svému vzhledu zkrášluje nejeden park a zahradu. Její květenství je velmi bohaté, různorodost barev je závislá na kyselosti půdy.

Jak o hortenzii pečovat ?

Hortenzie (hydrangea macrophylla) už dlouho dobu patří k ozdobám zahrad. Zima jí nedělá problém, vydrží mráz, podobně jako růže a proto jí můžeme volně pěstovat venku na zahradách. Hortenzie mají rády polo stinná stanoviště, kde nebude moc foukat.

Důležitá je kyselá a vlhká půda. Ideální rostlinu rovnou zasadit do rašeliny. Vyžadují vydatnou zálivku a spíše měkčí vodu (dešťovku). Je potřeba si dát pozor na vyváženou výživu hortenzií a nepřehnojit je dusíkatými hnojivy. U nás v Zahradním centru Horní Počernice nabízíme speciální hnojiva přímo pro hortenzie.

Hortenzie mají rády mulčovací kůru, má to samé výhody, hezky to vypadá, kůra zabraňuje růstu plevelu, zároveň zadržuje vlhkost, dodává humus a v zimě chrání před mrazem.

Před mrazivým zimním počasím je vhodné zakrýt nadzemní části rostlin chvojím a oblast kořenů chránit silnou vrstvou listí. Pokud při velkých mrazech nadzemní výhony zmrznou, kořenová část by měla zůstat nepoškozená. V tom případě hortenzie znovu obroste.

Hortenzie málo kvete, proč?

Důvodů může být více a naši odborníci ze Zahradního centra Horní Počernice

uvádějí hlavní příčiny:

- nadměrné hnojení
- špatně provedený zkracovací řez
- příliš silné mrazy a namrznutí letorostů
- velké vlhko během tvorby květu od června do srpna, rostliny v ten moment prorůstají a nenasazují na květ


Proč, hortenzie ztrácí barvu květů?

Modře kvetoucí hortenzie může další rok kvést klidně růžově. Je to dáno nedostatkem hliníku v půdě. Hliník na sebe váže barvivo obsažené v květech a hliník je volně přístupný pouze v kyselé půdě.
Půda, která má pH 3,5 až 4,5 se druhy s růžovými květenství zbarvují modře a červené dokonce fialově. Tam kde je pH 5,5 až 6,0 jsou květy růžové a červené. Pozor na vysoké pH 6,5 až 7,0 tím už hortenziím škodíme a žloutnou jim listy.

Abychom docílili modrého zbarvení, k tomu nám pomůže kamenec hlinitoamonný. Rostliny zaléváme vodou s kamencem a tím ho dostaneme do půdy. Naše zahradnictví Horní Počernice nabízí dokonce speciální hnojivo pro modré hortenzie.

Přijďte se sami přesvědčit jak jsou hortenzie krásné, Zahradní centrum Horní Počenice nabízí širokou nabídku těchto rostlin od 168,- kč , těšíme se na Vás.

Hortenzie (Hydrangea) - 1187756 -
Hortenzie (Hydrangea) - 1187757 -
Hortenzie (Hydrangea) - 1187758 -
Hortenzie (Hydrangea) - 1187759 -
Hortenzie (Hydrangea) - 1187760 -

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace