Jak pečovat o živý plot v zimě a předjaří?

Jak pečovat o živý plot v zimě a v předjaří?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ačkoliv se zdá, že v zimě a v předjaří není potřeba žádné práce na živém plotu, neměli-bychom zanedbat některé činnosti. Pokud máme plot založen v oblastech, kde se vyskytuje vyšší sněhová nadílka, je třeba sněhové čepice z vrcholků plotu odstraňovat. Jinak by hrozilo, že sníh propadne dovnitř porostu a plot se nám takzvaně rozkošatí. To platí zejména u kvádrově zastřiženého plotu. Bobkovišně a blýskavky při tuhých zimách raději zakryjte bílou netkanou textilií

Kdy na první střih? 

Ideální je únor/březen, kdy nemá ještě rostlina příliš výhonů a ze střihu se tak lépe vzpamatuje. Všeobecně platí, že stříhat se má až v době, kdy nehrozí silné mrazy. Zvolíte-li si do živého plotu rostliny, kvetoucí na jaře, určitě je nestříhejte v únoru a březnu. U těchto dřevin provádějte během sezóny pouze jeden tvarovací řez, například na konci června. 

Kdy a jak stříhat konkrétní typy živých plotů?

V závislosti na druhu dřeviny zvolené pro váš živý plot se bude lišit i čas, frekvence a způsob stříhání:

Túje můžete stříhat maximálně dvakrát ročně, většinou v červnu, ale nestříhejte je příliš intenzivně, pouze je seřízněte na požadovanou výšku, jakmile jí dosáhnou, docílíte tak lepší celistvosti plotu.

Ptačí zob i habr obecný můžete stříhat dvakrát ročně, tvarování může být intenzivní.

Bobkovišně a blýskavky stříhejte jednou ročně, v březnu (kdy nehrozí silnější mrazy), kvůli možnému namrznutí, stříhejte ručními nůžkami.

Je nutné myslet na to, že spodní část by měla být cca o desetinu širší, než část vrchní.

Jak pečovat o živý plot v zimě a předjaří? - 1190334 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace