Klíč ke klíčení

Při klíčení se ze semen uvolňují vitamíny, minerální látky, bílkoviny a enzymy, které má zárodek rostlin využít v prvních týdnech svého života. Kromě toho jsou klíčky bohatým zdrojem vlákniny, jsou křupavé, dobře chutnají a navíc svým vzhledem ozvláštní i jinak obyčejné jídlo. Jak tedy na to?

Pouze v BIO kvalitě

Pro pěstování klíčků používáme pouze k tomu určená semena v bio kvalitě, která nejsou chemicky ošetřena proti biocidním organismům. Vyklíčit tedy můžeme nechat buď osivo, které jsme sklidili z vlastní zahrady,  nebo semena prodávaná právě pro přípravu klíčků nebo klíčních rostlin.

 

Klíčky, nebo microgreens?

  • KLÍČKY se sklízí v době, kdy se vytvořil kořínek a zárodek klíční rostliny, tedy první křehký lístek. Konzumujeme celé rostliny včetně zbytku kořene.
  • MICROGREENS neboli klíční rostliny jsou mladé výhonky s již vyvinutými děložními lístky, které sklízíme ve stáří asi deseti dnů. KOnzumuje se pouze horní část, kterou odstřihneme těsně nad semenem

Semena na výběr

K přípravě klíčků a výhonků jsou vhodná semenatéměř všech zelenin a obilnin, mezi nejoblíbenější patří rukola, hořčice, řeřicha, červená řepa, hrách či ředkvičky. Hodí se ibazalka či koriandr a další bylinky. Pro zastánce alternativní stravy lze doporučit alfaalfa (vojtěška), pískavici řecké semeno, fazole mungo či pohanku - tu ale pouze pro klíčky, výhonky jsou pro lidské tělo toxické!

Jak na to?

  • KLÍČKY - semena na několik hodin namočte do vody, poté propláchněte a nechte naklíčit ve sklenici nebo misce. Důležité je alespoň dvakrát denně semínka propláchnout pomocí cedníku. Využít můžete i speciální sklenice nebo misky pro klíčení, které mají sítko integrované. Většina semen začne klíčit za několik dní.
  • MIKROGREENS - výhonky vypěstujete na vlhké vatě, nebo na tenké vrstvě půdy, obojí je třeba udržovat stále vlhké. Použít můžete například plastové misky od potravin, které přetáhnete fólií pro zvýšení vlhkosti, nebo rašelinové jiffy. Někteří výrobci nabízejí pro pěstování microgreens speciální soupravy. Jakmile rostlinky dorostou několika centimetrů, odstřihněte je těsně u země nebo vaty a ihned použijte.

V našem zahradním centru nabízíme semena k přípravě klíčků a microgreens včetně dalších  potřeb pro klíčení, a pokud nejste v pěstování zdatní a chcete si pochutnat na microgreens, právě nyní ho jako NOVINKU prodáváme.

Klíč ke klíčení - 1188864 -
Klíč ke klíčení - 1188865 -
Klíč ke klíčení - 1188866 -
Klíč ke klíčení - 1188867 -
Klíč ke klíčení - 1188868 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace