Vysejte si jaro

Češi jsou národ zahrádkářů. Co můžeme na zahradě vypěstovat sami, to si právě teď můžeme vysít a předpěstovat. Je nejvyšší čas na papriky, následovat budou rajčata, salát, kedlubny, celer a samozřejmě letničky, ať už do truhlíků nebo na záhony. Máme pro vás pár rad a spoustu tipů na potřeby, které budete určitě při svých předjarních výsevech potřebovat.

  • Substrát pro výsev a množení

Pro výsevy doporučujeme použít výhradně k tomu určený substrát, který obsahuje kromě aktivátorů zakořeňování také přírodní prospěšné mikroorganismy  potlačující výskyt a množení fytopatogenních hub v půdě. Předejdete tak obávanému odumírání klíčků

  • Perlit

Pro výsevy lze použít i běžnou zahradní půdu, je třeba ji však desinfikovat - zbavit choroboplodných zárodků, například propařením nebo v mikrovlné troubě. Takovou půdu však doporučujeme obohatit o perlit, amorfní vulkanické sklo, které substrát provzdušní, stabilizuje jeho vlhkost a přispívá k dobré kondici pěstovaných rostlin.

  • Sadbovač

Pokud nejste přímo zastánci výsevů do misky a následného přepichování, vyzkoušejte výsev do sadbovače. Otvory v plastové pomůcce naplníte substrátem a semena do nich vyséváte. Sadbovač umožní kratší dobu kultivace a optimální růst. Má kapilární dutiny, které zajišťují rovnoměrné zavlažování. Rostlinky se po přesazení lpe ujímají, protože nenarušujeme jejich citlivý kořenový systém.

  • Pařeniště za oknem

Snadn a rychle vysejete semena do plastového minipařeniště, které pohodlně umístíte na okenní parapet nebo k oknu (pokud máte podlahové vytápění vzejdou semena velmi rychle). Spodní část napplníte substrátem, vysejete semena a zavlažíte, nejlépe rozprašovačem. Poté už stačí jen zaklopit horní průsvitnou částí a čekat. Větracími otvory můžete regulovat vlhkost v pařeništi. Protože miska namá otvory pro odtok přebytečné vody, je třeba zavlažovat jen střídmě, abyste semena neutopili.

  • Jiffy

Rašelinové jiffy jsou slisované tablety, které před výsevem necháme nasáknout vodou. Tím zvětší svůj objem , promění se na malý substrátový květináček , do kterého vysejeme semeno. Pak už stačí jen umístit do vhodné misky, kam budeme doplňovat vodu, a vzrostlé sazenice budeme poté sázet na záhon i s jiffem.

  • Rašelinové květníky

Skvělými pomocníky pro předpěstování rostlin a jejich následné přesazování jsou rašelinové květníky. Vzešlé sazenice totiž můžeme i s květníkem zasadit přímo na stanoviště - je to snadné a ryché a rostlině tak zmírníme šok z přesazení. Květináč se časem v půdě zcela rozpadne.

Vysejte si jaro - 1188824 -
Vysejte si jaro - 1188819 -
Vysejte si jaro - 1188821 -
Vysejte si jaro - 1188820 -
Vysejte si jaro - 1188822 -
Vysejte si jaro - 1188823 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace