Zahrada plná života

Přestože vám po zahradě neběhají slepice a na stromy nepřilétávají hejna ptáků, vaše zahrada žije. Drobných živočichů, které sotva spatříme pouhým okem a kteří se starají o koloběh látek, žije na každém kousku zahrady bezpočet. Abychom přilákali užitečné živočichy do zahrady, musíme jim vytvořit vhodné životní prostředí, možnost najít úkryt a potravu.

Pro dobré opylení různých květů i při chladnějším počasí mají v zahradě nezastupitelnou roli hlavně čměláci a včely samotářky. Oproti včelám medonosným totiž vylétají a "pracují" i při podstatně nižších teplotách, a pokud jim nabídneme vhodný příbytek, zajistí nám za to hojnost úrody. Pomohou i ve skleníku nebo fóliovníku, jsou specialisty na opylování rajčat a příbuzných rostlin. Čmeláci osídlí keramický květináč zakopaný do země dnem vzhůru a naplněný suchým materiálem - senem, slámou, mechem nebo hoblinami. Vletový otvor ochrání před deštěm stříška ze dřeva nebo plochého kamene.

Včely samotářky, parazitické vosičky a další blanokřídlí osídlí hmyzí hotel - malou či větší stavbu s "pokojíky" z různých materiálů, například navrtaného špalku, šišek, stébel rákosu, smotku sena či slámy, kousků dřeva apod. Čím to bude rozmanitější, tím více různých druhů hmyzu zde najde bydlení. Do větších zahrad rozestavte domky a úkryty na více míst a pak už můžete s dětmi pozorovat čilý ruch při stěhování. Děti celé dění většinou velmi zaujme a chodí na pravidelné kontroly.

 

Víte, čím se živí užitečný hmyz?

  • Vážky, šídla - hmyz, larvy, komáři 
  • Sršeň - rostlinné šťávy, hmyz, kobylky,  mouchy, brouky, včely, vosy
  • Dravé druhy ploštic - mšice, komáří larvy, malé housenky, roztoči
  • Škvoři - mšice, vajíčka, roztoči
  • Páteříčci - dospělci nektar, pyl, mšice a housenky, larvy loví půdní hmyz a slimáky
  • Slunéčka - podle druhů různé mšice, kyjatky, svilušky, červci, štítenky, roztoči
  • Zlatoočka - mšice
  • Střevlíci - brouci, housenky, larvy, slimáci
  • Pestřenky - mšice
  • Lumci, lumčíci - housenky, mšice, molice, květilky
  • Draví roztoči - svilušky, mšice

I na malém kousku zahrady si můžete vysít květinovou louku, která přiláká včely, motýly a další užitečný hmyz. V sourtiměntu našeho zahradnictví včetně eshopu naleznete široké množství směsí pro květnaté louky ale i různorodé hmyzí domečky. 

 

https://www.zahradapocernice.cz/kategorie/velke-mnozstvi-uzitecnych-hmyzich-domku-hotelu-a-ukrytu-k-udrzeni-uzitecne-populace-hmyzu/

Zahrada plná života - 1189466 -
Zahrada plná života - 1189465 -
Zahrada plná života - 1189467 -
Zahrada plná života - 1189470 -
Zahrada plná života - 1189468 -
Zahrada plná života - 1189473 -

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace